Modellen og fotografen

For de fleste er det mærkeligt, skræmmende  og unaturligt at blive fotograferet, men en fotografering er også en form for dokumentation af dit liv. Du har klædt dig i noget tøj, du føler dig tilpas i, håret sidder, og makeuppen er i orden, så resultatet viser, hvordan du så ud netop den dag i dit liv, hvor billederne blev taget.

Carina SMK
Carina SMK
Det er et samarbejde mellem fotograf og model, hvor vi hver især yder vort. Jeg fotograferer under kontrollerede forhold. Det vil sige, at modellen ved, hvad der foregår, og jeg har styr på lys, ISO, blænde, lukkertid og hvad jeg ellers skal have styr på. Når det er på plads, kan jeg placere modellen i rummet i forhold til lys osv, og især i poseringer, som jeg foretrækker i det øjeblik, og som jeg synes klæder modellen og billederne bedst.

En siddende model signalerer for mig ro og afslappethed; læn dig lidt tilbage, benene overkors, tak, nej det andet ben skal over det første, drej dig lidt, og pludselig er det rigtige billede i søgeren.

Chris in the studio, 2014
Chris in the studio, 2014
Det er vigtigt for mig, at en fotografering er sjov, både for model og for fotograf. De mennesker jeg fotograferer er oftest kommet, fordi jeg har spurgt om de havde lyst til at lave nogle billeder sammen med mig. Det  kan være et ansigt, et blik, en bevægelse, en udstråling og personlighed, der fanger mig, og får mig til at tænke, at hende/ham må jeg fotografere.

Josefine in the Studio 2014
Josefine in the Studio 2014
Jeg er vild med at fotografere mennesker. Naturligvis er der tidspunkter, hvor jeg siger, at nu gider jeg ikke mere, men så møder et menneske, der bringer gnisten tilbage. Og jeg synes det er sjovt, at være med til at bringe det bedste frem i modellen, og måske finde nogle sider af personligheden, som ikke vises frem til hverdag

Liza, who caught me by surprise, 2015
Liza Who caught me by surprise, 1915
Karen Arends fra Wiit and Delight har et godt råd til modellen:

Tag en dyb indåding og så en dyb udånding.
Hvis du som model er lidt usikker og nervøs, så tag en dyb indånding gennem næsen og ånd ud gennem munden. Lad skuldrene falde ned, og næsten pr automatik slapper du af, dit ansigt slapper af, og du får et mere naturligt forhold til kameraet. Det virker faktisk.

Mimi, 2015
Mimi, 2015
Edward Steichen sagde, at et portræt bliver ikke til i kameraet,
men foran og bag ved kameraet.
Der er noget om snakken.
Hvis der ikke er samklang mellem model og fotograf, sker der ikke noget på billedet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.